Installateurs bezig om panelen op het dak te leggen.

Zonnige Ouverture

Appartementen

Zonnepanelen

Vermogen (wp)

Op een hoek van het grote dak van VvE Ouverture in Den Bosch liggen sinds deze week veertig zwarte zonnepanelen. Bestuursleden Ron Tolsma en Hans Berendsen zijn tevreden over deze belangrijke eerste stap naar een duurzame VvE.

Ouverture heeft 22 appartementen, verdeeld over vier bouwlagen. Er zijn twee liften, een parkeergarage en een dak zonder obstakels. In maart stemden de leden voor het plan om zonnepanelen op het dak te leggen waarmee al het stroomverbruik van de VvE zelf opgewekt kan worden. Ruim drie maanden later liggen er 40 panelen op vier hoog.

Lobby

Wat is het geheim van VvE Ouverture? De VvE wil vergroenen waarbij zonne-energie een van de onderdelen is. Eerst is gekeken waar nog besparing op het stroomverbruik kon worden gerealiseerd. Het vervangen van alle TL/PL buizen naar LED leidde tot een enorme besparing. “Daarna wisten we precies hoeveel zonnepanelen we nog nodig hadden voor de rest.”

Uitstekende adviezen

Hoe heeft het bestuur de leden meegekregen? Ron Tolsma: “We hebben er een hoop energie in gestopt. Het uitstekende rapport en de adviezen van VvE Zonnecoach Stephan van Berkel hebben zeker geholpen dat de bewoners met zonnepanelen hebben ingestemd. Daarbij scheelt het dat we ruim voldoende geld in kas hebben om onze plannen zelf te financieren. Nagenoeg alle (89%) eigenaren stemden in met het voorstel tot plaatsing.

Meer BESPAREN EN VERGROENEN

De intentie van het bestuur is om stap voor stap verder te verduurzamen. De leden zijn bijvoorbeeld ook al akkoord gegaan met de aanleg van stopcontacten voor elektrische auto’s in de garage. Verder wordt gedacht aan individuele warmtepompen en zonnepanelen omdat de overheid stelt:  “We moeten van het aardgas af.”

 

Ron Tolsma

“Het uitstekende rapport en de adviezen van VvE Zonnecoach Stephan van Berkel hebben zeker geholpen dat de bewoners met zonnepanelen hebben ingestemd.”

 

Terug naar boven