VvE Wilgenhof en de VvE Zonnecoach

OPBRENGST KWH

De leden van VvE Wilgenhof in ’s-Graveland dachten al enkele jaren over de installatie van zonnepanelen op het 440 m2 grote dak van het complex. In de fraaie buitenplaats (bouwjaar 1995) zijn 12 appartementen en twee penthouses gevestigd. Het gebouw heeft een eigen parkeergarage; een 6.000 m2 grote tuin maakt er – samen met de ligging in de bossen – een echte moderne buitenplaats van. Begin 2020 lazen de bestuurders over de VvE Zonnecoach in VvE Magazine. Ze namen contact op met VvE Belang en kregen Jan Cullens toegewezen als VvE Zonnecoach. Daarna ging het snel: eind oktober jl. lagen er, na een soepel verlopen traject, 74 zonnepanelen op het vernieuwde dak.

De historie van het dorp ’s-Graveland gaat terug tot 1625, toen enkele welvarende Amsterdamse kooplieden toestemming kregen om het jachtgebied (dat beschouwd werd als eigendom van de graaf) te ontginnen en het zand af te graven voor de verdere ontwikkeling van Amsterdam. Het gebied kreeg de naam ’s-Graveland en het had al snel een grote aantrekkingskracht op welvarende mensen. Fraaie buitenplaatsen werden gebouwd met – ook nu nog – klinkende namen als Trompenburgh, Gooilust en Schaep en Burgh. Het gebouw dat nu de naam Wilgenhof draagt, is genoemd naar de oude Villa Wilgenhof. Toen die gesloopt was, kwam het huidige appartementencomplex ervoor in de plaats.

 

‘Met de tijd meegaan’

Peter Matthias, voorzitter van het bestuur, woont sinds ruim drie jaar in Wilgenhof. “Het is hier heerlijk wonen”, zegt hij. “De sfeer in ons complex is prima, en we zijn heel actief als het gaat om het onderhoud en beheer van ons complex. We hebben enige tijd geleden al ledverlichting laten aanbrengen. Ook het onderwerp zonnestroom mocht rekenen op instemming: vrijwel alle leden waren het erover eens dat Wilgenhof met zijn tijd mee moet gaan. Het probleem van de klimaatverandering was ook een belangrijke reden. De ledenvergadering vond het een goed idee om in zee te gaan met VvE Zonnecoach Jan Cullens. Dat had als resultaat dat we voor het eerst een duidelijk overzicht kregen van de mogelijkheden die het dak van Wilgenhof biedt.”

De VvE wist waarmee ze rekening moest houden, en kreeg antwoord op alle vragen. Daarnaast werd expertise en advies geboden op de weg naar de beste offerte voor een zonnestroomsysteem.

 

Actief bestuur

Jan Cullens: “Het was prima samenwerken met deze VvE-bestuurders, die zelf ook heel actief meedachten over de mogelijkheden. Én die heel betrokken waren bij de milieuproblemen van deze tijd. Tijdens de informatieavond kwam er een stortvloed van – soms kritische – vragen. Dat is natuurlijk een hele uitdaging voor een adviseur, maar ik ben blij dat de ledenvergadering uiteindelijk akkoord ging met het voorstel.”

Enkele leden hadden immers nog wel twijfels. Het dak was nog niet echt aan vervanging toe. Er was wel voor vervanging gereserveerd volgens het MJOP, maar echte urgentie was er niet. Cullens overtuigde in zijn presentatie in juni 2020 de leden ervan dat het verstandig zou zijn om de vervanging van het dak enkele jaren naar voren te halen. Dat gebeurde ook.

Matthias: “Jan Cullens hield een heel goed verhaal. Ik ben ervan overtuigd dat zijn betoog ervoor heeft gezorgd dat het voorstel om zonnepanelen te plaatsen met overgrote meerderheid werd aangenomen.”

 

Goed gevuld reservefonds

VvE Wilgenhof verbruikt voor de collectieve voorzieningen per jaar ca. 20.000 kWh stroom. De installatie die op het dak geplaatst is, wekt ca. 24.000 kWh op. Er wordt dus zeker voldoende opgewekt, en er wordt ook rekening gehouden met slijtage en eventueel meerverbruik in de toekomst.

De VvE heeft het geluk dat er al sinds de oplevering in 1995 voldoende gereserveerd is. Er was dus een goed gevuld reservefonds. Matthias: “Voor vervanging van het dak was gespaard maar voor zonnepanelen natuurlijk niet. Desondanks konden we de installatie uit eigen middelen betalen; een lening was niet nodig. In totaal gaat het om een investering van € 20.000,-. Die verdienen we in 8,3 jaar terug; als we de btw terugkrijgen (dat wordt geregeld door Solar System Care), gaan daar nog een aantal maanden af. Dat is een aanzienlijk beter rendement dan spaargeld op de bank laten staan!”

Jan Cullens adviseerde – op basis van het dakoppervlak – om geen panelen te laten plaatsen voor privéverbruik van de opgewekte stroom. Optimizers waren naar zijn mening overbodig: “Die gebruik je eigenlijk alleen als er bijvoorbeeld wat schaduwwerking is op het dak. Optimizers zorgen ervoor dat de panelen dan toch goed presteren. Bij Wilgenhof is van schaduwwerking geen sprake. En tja, dan blijft het toch een stuk techniek dat geld kost – en dat ook kapot kan gaan. Vandaar mijn advies om geen gebruik te maken van deze apparatuur.”

 

Probleemloze uitvoering

Jan Cullens maakte een advies en vervolgens een gedetailleerd werkomschrijving voor zonnepanelen op VvE Wilgenhof. Op basis van dat document werden drie bedrijven uitgenodigd om een offerte te maken. De VvE Zonnecoach bekeek samen met de bestuurders de offertes en adviseerde om in zee te gaan met Solar System Care Systems uit Lelystad.

Een prima advies, vindt Peter Matthias: “We zijn heel enthousiast over de werkwijze van dit bedrijf. Een van onze voorwaarden was dat de vervanging van het dak en de installatie van de zonnepanelen door hetzelfde bedrijf werd uitgevoerd. Dat is ook gebeurd, tot volle tevredenheid.

Een van de bestuurders maakte zich zorgen over mogelijke beschadiging van de tuin. Die zorgen bleken onterecht: er is helemaal niets beschadigd.

Ik kan maar één conclusie trekken: we hebben zowel met de VvE Zonnecoach als met Solar System Care uitstekend samengewerkt. Zonder deze begeleiding zaten we nu waarschijnlijk nog steeds te bedenken hoe we zonder problemen en mét de nodige zekerheid zouden kunnen overgaan tot de installatie van zonnepanelen.”

Hij heeft nog een idee voor VvE Belang: “Het concept VvE Zonnecoach is fantastisch. Ik zou ervoor willen pleiten om ook een VvE Laadpalencoach te ontwikkelen. Dan melden we ons direct aan!”

Terug naar boven