VvE De Buitenplaats bespaart collectief én individueel

TOTAAL ZONNEPANELEN

OPBRENGST KWH

Een appartementencomplex dat is opgeleverd in 2013; wat valt daar nog aan te verduurzamen? Het lijkt een logische vraag, maar de bestuurders van VvE De Buitenplaats in Bavel (gemeente Breda) helpen ons snel uit de droom. Dankzij de actieve opstelling van het bestuur én de samenwerking met VvE Belang wist de VvE een aardige winst te boeken waarvan alle eigenaars profiteren. We spreken een hecht team, dat met groot enthousiasme vertelt welke maatregelen zijn genomen om het fraaie gebouw energiezuiniger te maken.

“Toen het complex in aanbouw was, zag het er hier uit als een toendra”, vertelt Cees van der Linden, voorzitter van het VvE-bestuur. Dat is nauwelijks te geloven als we om ons heen kijken. De mooie binnentuin is voorzien van bomen, struiken en een paar banken. Maar dat is nog niet alles: buiten het complex strekt zich een groot landgoed uit, met waterpartijen, een bruggetje en een vlonder. “Zo ver als je kunt kijken, is de grond ons eigendom”, zegt penningmeester Louis van Elewout, die samen met Jan Smolders verantwoordelijk is voor de financiën van de VvE. “Daarom hebben we onder andere een eigen grasmaaier aangeschaft, want er is veel werk te doen. De tuincommissie wordt bijgestaan door een aantal vrijwilligers. Zij zorgen ervoor dat we hier echt in het groen wonen.”
Mooi, maar we gaan snel over naar het onderwerp van ons gesprek: energiebesparing. Van Elewout: “In het eerste volledige jaar na de oplevering verbruikten we als gezamenlijke eigenaars 80.000 kWh aan elektra. Dat hebben we terug weten te brengen naar 39.000 kWh. En dat was pas het begin.”

Verlichting
Maurits Flapper is gebouwcommissaris van De Buitenplaats. Hij somt op: “Het hele gebouw was bij de oplevering voorzien van gloeilampen; nogal vreemd natuurlijk in 2013. We hebben de complete verlichting omgebouwd naar ledverlichting.” “Dat is best een dure aanschaf, maar op den duur zijn we door die maatregel veel goedkoper uit”, zegt Jan Smolders. “Ook de parkeergarage hebben we onder handen genomen: die was dag en nacht fel verlicht. Bij de acht entrees naar de trappenhallen brandde 24/7 licht; daar hebben we dimmers aangebracht. In de trappenhuizen en de parkeergarage hebben we bewegingsmelders. Vooral in de parkeergarage was het licht zo overdadig, dat we een groot deel van die verlichting hebben uitgeschakeld.

Dat was nog niet alles, laat Van Elewout zien in een Excelbestand: “We hebben de piekbelasting van onzeinstallaties naar beneden gebracht. Daarvoor hebben we de acht liften binnen het complex twee-aan-twee gekoppeld. Daardoor bereiken ze nooit tegelijk hun piekspanning. Een van onze medebewoners wees ons erop dat de afzekering van de vier meteraansluitingen voor de algemene ruimten daardoor kon worden verlaagd. Dat hebben we dus ook laten doen. Dat scheelt aanzienlijk op de maandelijkse aansluitkosten. ”

Deskundigheidsbevordering
In de vergaderruimte van De Buitenplaats hangt het ‘VvE Belang Certificaat Onderhoud Zeker’. De bestuurders wijzen er trots op. “Dat hebben we in augustus 2019 als een van de eerste verenigingen ontvangen. Hiermee laten we de eigenaars zien dat ons meerjarenonderhoudsplan perfect in orde is”, zegt Van der Linden. “We doen vrijwel alles zelf: de administratie, het tuinonderhoud etc. Maar bij de bouwkundige zaken konden we wel wat ondersteuning gebruiken. Daarom hebben we een abonnement op de Module Bouwkundige Ondersteuning van VvE Belang afgesloten. Samen met adviseur Ruud Kooman hebben we het MJOP opgesteld. We laten het elk jaar updaten, zodat we zeker weten dat we in een goed onderhouden gebouw wonen en dat we voldoende reserveren voor toekomstig onderhoud. We hebben regelmatig contact met de bouwkundigen en de juristen van VvE Belang; onder andere voor het opheffen van de erfdienstbaarheid op ons terrein. Omdat we zo veel zelf doen, hebben we natuurlijk geregeld vragen op bouwkundig en juridisch gebied. Daarnaast zijn we enthousiaste bezoekers van de informatiebijeenkomsten van VvE Belang – die dit jaar helaas niet doorgaan. Ik heb gemerkt dat nogal wat VvE-bestuurders niet erg deskundig zijn. Dat valt prima op te lossen, want daar heeft VvE Belang uitstekende opleidingen voor.”

Zonnepanelen
Met al die maatregelen was de VvE er nog lang niet. Een bewoner wilde graag zonnepanelen op het dak leggen. Dat kan natuurlijk niet, maar het verzoek bracht het bestuur op het idee om zonnepanelen te laten aanbrengen voor de algemene ruimten en installaties. “Natuurlijk hadden we eerst het dak laten inspecteren”, vertelt Flapper. “De dakbelasting door de zonnestroominstallatie was geen probleem. In de ALV is een goed verhaal gehouden dat door de VvE Zonnecoach was voorbereid en zo’n 85 procent van de aanwezige eigenaars (het quorum halen we altijd wel) stemde voor het voorstel. Ruim voldoende voor een gekwalificeerde meerderheid dus, want die heb je nodig voor verduurzamingsmaatregelen. In 2018 werden de zonnepanelen op het dak gelegd.” En nog was de VvE niet klaar. “We konden niet meer besparen op de energiekosten voor de openbare ruimten, maar de energieopwekking konden we nog verder vergroten”, zegt de penningmeester. “Dus gingen we over tot de volgende stap: het aanbrengen van 580 zonnepanelen, maar dan voor het individuele stroomverbruik van de eigenaars.”

“Minder kosten”
De totale investering bedroeg 205.000 euro. Die werd gefinancierd uit het goed gevulde reservefonds. De btw op de installatie krijgt de VvE terug, dus die is in de berekening niet meegenomen. “Je krijgt geen rente meer op je spaarrekening. Daarom was het logisch om te gaan kijken naar andere mogelijkheden om het gewenste rendement op ons spaargeld te krijgen”, zegt Van Elewout. “Met hulp van Jacco van de Sandt van VvE Belang hebben we bekeken welke investeringen pas in de toekomst nodig zijn. Het gebouw is immers nog vrij nieuw. We hebben berekend dat we -door de VvE-bijdrage met ca. 17 à 18 euro per maand te verhogen – het reservefonds over tien jaar weer op het gewenste niveau brengen. Bovendien besparen we natuurlijk op de elektriciteitskosten door de maatregelen die we hebben genomen. We verwachten dan ook dat we uiteindelijk meer in het reservefonds kunnen storten dan vóór de installatie van de zonnepanelen. En het mooiste: het rendement van de zonnepanelen is zodanig dat de eigenaars uiteindelijk minder betalen.” Smolders vult aan: “En vergeet niet dat de appartementen nu label A hebben!”

‘Opwekverklaring’
Voor het individuele stroomverbruik maken de eigenaars gebruik van de postcoderoosregeling. Flapper legt uit: “We wekken per jaar ca. 191.000 kWh op. Dat wordt teruggeleverd op een nieuwe aansluiting die eventueel in de toekomst kan worden gebruikt voor het laden van elektrische auto’s. Het benodigde vermogen van alle eigenaars samen bedraagt ongeveer 250.000 kWh per jaar. De opgewekte stroom verkopen we aan energiebedrijf Engie. De eigenaars hebben allemaal hun eigen energieleverancier. Op 1 januari wordt de eindafrekening opgesteld. Alle eigenaars ontvangen dan een ‘opwekverklaring’, een certificaat waaruit blijkt hoeveel stroom zij individueel hebben opgewekt. Die verklaring moet de coöperatie (de VvE) ook doorgeven aan de diverse energieleveranciers. Daarmee wordt de teruggave van de energiebelasting (EB) voor iedere bewoner geclaimd. De energieleveranciers zorgen dan dat de EB worden terugbetaald. Per saldo leveren de zonnepanelen de bewoners geld op.”
Van der Linden: “Dat gaat overigens niet vanzelf. De meeste energieleveranciers hebben – ook anno 2020 – nogal wat moeite met de verwerking van die opwekverklaring.” Van Elewout: “De website www.hieropgewekt.nl geeft heel goed weer waar je op moet letten. Ook energieleveranciers kunnen hier alle informatie vinden. Het is handig om daarop te wijzen.”

De toekomst
VvE De Buitenplaats denkt ook al na over de (energie-) toekomst. Volgend jaar moet de gemeente Breda (waar Bavel onder valt) weten hoe de warmtevoorziening van de diverse wijken in de toekomst zal worden geregeld. De VvE-bestuurders hebben nog geen idee welke kant dat uitgaat, maar een warmtenet is naar de mening van Flapper erg onwaarschijnlijk. “Daarvoor is de woningdichtheid van deze wijk te gering”, denkt hij. “We hebben nu individuele cv-ketels. Het gebouw is goed geïsoleerd, dus wellicht kunnen we in de toekomst overgaan op een systeem met warmtepompen. Ook dan zullen we ons weer laten adviseren
door deskundigen. Dat heeft tot nog toe prima gewerkt!”

Terug naar boven