"Zo voelt iedereen het voordeel"

VvE betaalt zonnepanelen voor appartementen

Appartementen

Zonnepanelen voor appartementen

Zonnepanelen voor VvE

Vermogen (Wp)

Stel je wilt zonnepanelen maar de eigenaren zijn bijna allemaal 80-plus? Voor dat probleem kwam het bestuur van VvE Gebouw Notoartistuun in Grootegast te staan. De eigenaren reageerden nogal koeltjes op het voorstel om zonnepanelen op het dak te leggen. Totdat de penningmeester voorstelde om alle panelen door de VvE te laten betalen. Toen stemde iedereen unaniem voor.

Penningmeester K. Klont: “Het dak was groot genoeg. Er was genoeg geld in kas. Maar de bewoners reageerden weinig enthousiast op het plan om zonnepanelen op het dak te leggen. Totdat we voorstelden om zonnepanelen te installeren voor alle appartementen en die te betalen uit de reserves van de VvE. We hadden immers voldoende geld in kas. En als later blijkt dat we tekort komen, kunnen we alsnog de servicekosten verhogen. Maar eerst kijken we het een jaar lang aan. Dan profiteert iedereen van de lagere energiekosten. Zo voelt iedereen het voordeel.”

Echte aanrader

Klont is bijzonder tevreden over de begeleiding door de VvE Zonnecoach. “Richard Hesling heeft ons uitstekend geholpen: met zijn adviesrapport en met het opstellen van een werkomschrijving. Richard heeft voor ons een hulpvaardige en deskundige installateur gevonden. De kosten bleven ook mooi binnen de raming. De VvE Zonnecoach is een echte aanrader als je weinig van zonnepanelen weet.”

Wat merkt Klont van de panelen? “Eerlijk gezegd weinig. Onze voorzitter houdt alles bij. Ik kijk maar weinig op mijn omvormer dus ik weet niet precies wat ik opwek. Dat zie ik aan het eind van het jaar wel op mijn energierekening. Wel ben ik ervan overtuigd dat de waarde van onze appartementen is gestegen. Laatst is hier een appartement verkocht met energielabel A. Dat gunstige energielabel komt door de zonnepanelen.”

Fotobijschrift: De voorzitter van VvE Notoaristuun en de zonnecoach op het dak van de VvE in Grootegast
Terug naar boven