“Onze energierekening ging van 5.500 euro per jaar naar minder dan 500”

"Energierekening ging van 5.500 euro naar 500”

Villa Dennenhoeve in Breda

Appartementen

Zonnepanelen

kWh stroom

"Onze energierekening ging van 5.500 euro naar 500”

Voor inspiratie kijken we graag naar VvE’s die al langer profiteren van zonne-energie. Zoals VvE Villa Dennenhoeve in Breda. Daar wekken ze sinds 2014 zelf de stroom op voor de verlichting, de lift en de verwarmde oprit van de VvE. Oud-voorzitter Ad Wirken (75) vertelt over hun succes.

“In juni 2014 hebben wij 84 zonnepanelen op het dak gelegd. Die leveren bijna 20.000 kWh per jaar op, genoeg voor al het stroomverbruik van de VvE.” Villa Dennenhoeve telt 22 appartementen en is onderdeel van drie identieke VvE’s. Ook de twee andere complexen kozen voor zonnepanelen. Over de beginfase vertelt Wirken: “Ik was enthousiast over de mogelijkheden van zonne-energie. Samen met de twee andere voorzitters zijn we tot de overtuiging gekomen dat het plaatsen van zonnepanelen winstgevend zou zijn. Daarna hebben we samen offertes opgevraagd en zijn we de bewoners gaan informeren.”

Gratis energie

Dat niet iedereen op zonnepanelen zat te wachten, ontdekte Wirken al vrij snel. “Er zijn altijd mensen die niet direct overtuigd zijn. Of ze zeggen dat het hun tijd wel zal duren. Dat is soms nog waar ook. Want als je 85 bent en het duurt acht jaar om de panelen terug te verdienen, dan is er natuurlijk een kans dat je dat niet meer meemaakt. Maar daar gaat het niet om. Het gaat om de VvE als geheel. Die profiteert meer dan twintig jaar lang van gratis energie. Dat zorgt voor een lage energierekening en voor een hogere waarde van de appartementen.”

De weerstand verschilde per VvE. In Villa Dennenhoeve overtuigde Wirken met zijn enthousiasme bijna iedereen in één keer. Slechts twee van de 22 eigenaren stemden tegen. Bij de andere twee VvE’s ging het wat lastiger. Daar was een tweede vergadering nodig. Hoe kreeg Wirken dat voor elkaar? “Je moet de mensen heel goed voorlichten, met harde cijfers. En dan is het niet zo ingewikkeld meer. Het is een rekensommetje dat iedereen kan begrijpen. Zelfs al doe je er tien jaar over om de panelen terug te verdienen, dan maak je daarna alsnog vijftien jaar lang pure winst.”

Lage servicekosten

Ook het argument dat de servicekosten laag konden blijven, sloeg aan bij de mede-eigenaren. Zij hoeven de komende jaren niets bij te betalen voor het geplande onderhoud. “Je moet zorgen dat de pot goed gevuld blijft, dan kom je niet voor verrassingen te staan.”

Dat was wellicht ook de belangrijkste reden voor succes: Villa Dennenhoeve had voldoende geld in kas voor een investering van ruim 40.000 euro. De zonnepanelen konden in één keer betaald worden. En er bleef voldoende geld over om de bestaande verlichting te vervangen door led. “En de energierekening? Die ging van 5.500 euro naar minder dan 500 euro per jaar.”

Het is een rekensommetje dat iedereen kan begrijpen. Zelfs al doe je er tien jaar over om de panelen terug te verdienen, dan maak je daarna alsnog vijftien jaar lang pure winst.”

Terug naar boven