Installeren gaat ook in de winter door

130 panelen voor Le Chateau

Appartementen

Zonnepanelen

Vermogen (wp)

Ook in de wintermaanden gaat het installeren van zonnepanelen door. Zoals hier op het dak van VvE Le Chateau in Breda. Daar werden op een van de kortste dagen van 2018 nog 130 panelen geïnstalleerd. Op deze regenachtige dag leverden ze nog nauwelijks stroom op, maar als straks de zon gaat schijnen, is de installatie goed voor het jaarlijkse energieverbruik van de algemene voorzieningen van 30.000 kWh.

Het appartementencomplex ligt in het zuiden van Breda en telt 42 appartementen verdeeld over zes bouwlagen. De hoogte van het complex leverde installateur Bink Solar aanvankelijk nog wat hoofdbrekens op. Walter Bakx, voorzitter van Le Chateau: “De installateur was bang dat de panelen met een flinke storm van het dak zouden waaien. Daarom heeft zonnecoach Gerrit Janssen de windbelasting laten doorrekenen door de leverancier van de constructie.” Met succes, want toen de leverancier groen licht (en de nodige garanties) afgaf, ging ook de installateur overstag.

Walter Bakx is bijzonder tevreden over de begeleiding van de VvE Zonnecoach. “In mei hebben we voor het eerst contact gehad. Op 7 augustus is er een informatiebijeenkomst gehouden en op 30 augustus is het besluit genomen. Gerrit heeft daar een beslissende rol in gespeeld. Dankzij zijn enthousiasme en kennis hebben uiteindelijk alle bewoners vóór gestemd.”

Saldering

Le Chateau kan de komende twee jaar nog volledig gebruik maken van de salderingsregeling. Na 1 januari 2021 komt de VvE waarschijnlijk in een overgangsregeling voor het terugleveren van stroom. Minister Wiebes heeft daarover al laten doorschemeren dat zonnepanelen binnen een redelijke tijd terugverdiend moeten kunnen worden. Bij Le Chateau rekenen ze op zo’n negen jaar, terwijl de panelen 25 jaar stroom gaan leveren.

Op de foto: Frits Veerbeek (Bink Solar), Jan van Dongen (bewoner), Elma van der Horst (secretaris), Walter Bakx (voorzitter) en Gerrit Janssen (zonnecoach)

Terug naar boven