Een unicum: in een VvE met 108 bewoners heeft helemaal niemand bezwaren tegen zonnepanelen.

Een unicum: in een VvE met 108 bewoners heeft helemaal niemand bezwaren tegen zonnepanelen.

108 bewoners kiezen unaniem voor zonnepanelen

108 bewoners kiezen unaniem voor zonnepanelen

Het is een unicum: een VvE met 108 bewoners waar helemaal niemand bezwaren heeft tegen zonnepanelen. Dat maken we niet vaak mee. VvE Rozenstraat in Haarlem is buitengewoon tevreden met de 66 zonnepanelen die sinds deze maand op het dak liggen. “Begeleiding door de VvE Zonnecoach? Ik raad het iedereen aan.”

Tijdens de Algemene Ledenvergadering in maart stak iedereen zijn hand op. Voorzitter Wouter Creyghton had voorgesteld om zelf de stroom op te gaan wekken die de VvE nodig heeft voor de collectieve voorzieningen. Vijf maanden later liggen de panelen daadwerkelijk op het dak. De investering van zo’n vijfentwintig mille is betaald uit de algemene middelen. De installatie levert een jaarlijkse besparing op van ongeveer € 3.540. Zo verdient de VvE de kosten snel terug.

Eerste betalende klant

VvE Rozenstraat in Haarlem is de eerste betalende klant van de VvE Zonnecoach. Waarom heeft VvE Rozenstraat de VvE Zonnecoach ingeschakeld? Creyghton: “Ons bestuur bestaat uit vijf mensen, maar geen van allen hebben we veel verstand van techniek. We wilden graag voorkomen dat er tijdens de vergadering wijsneuzen opstonden die het beter wisten dan wij. Daarom zochten we een onafhankelijke begeleider met verstand van zaken. En die kregen we in de persoon van Stephan van Berkel.”

Hoe kan het dat iedereen unaniem instemde met het voorstel om zonnepanelen op het dak te leggen? “Ik denk dat het scheelt dat niemand hoefde bij te betalen. En dat je op de bank helemaal niets meer krijgt voor je geld. Zonnepanelen leveren niet alleen stroom, je verdient er ook nog aan. We verwachten over de 25-jarige levensduur van de installatie een rendement van ruim 8 procent per jaar.”

Dubbel en dwars waard

Hoe kijkt Creyghton aan tegen het bedrag dat de VvE Zonnecoach vraagt voor begeleiding? “Dat was voor ons geen probleem. Achteraf gezien was dit het geld dubbel en dwars waard. Stephan schreef eerst een helder adviesrapport, presenteerde dit tijdens de algemene ledenvergadering en gebruikte zijn expertise bij het aanvragen en beoordelen van offertes. Ik waardeer vooral zijn onafhankelijkheid. We kozen vier bedrijven uit, waarvan er drie een offerte indiende. Stephan bekeek deze, gaf aan waarin ze van elkaar verschilden en liet daarna de keuze aan ons. Hij was het overigens wel eens met de installateur die wij uitkozen.”

‘Volg ons voorbeeld’

Veel besturen hikken aan tegen het bedrag van € 1.500,-. Bij VvE Rozenstraat was dit geen probleem. Creyghton: “Als bestuur mogen we jaarlijks een vastgesteld bedrag uitgeven aan zaken die wij belangrijk vinden voor de VvE. Dit bedrag daar ruimschoots binnen.” Wat meetelt, is dat de VvE de kosten voor de begeleiding binnen een half jaar terugverdient.

Hoe zou Creyghton de begeleiding door de VvE Zonnecoach omschrijven? “De begeleiding bleef keurig binnen de afgesproken zes maanden en verliep moeiteloos. Ik raad andere VvE’s van harte aan om ons voorbeeld te volgen.”

 

Terug naar boven