Vanaf 2021 nieuwe regeling

Vanaf 2021 nieuwe regeling

Overgangsregeling voor bestaande installaties.

Overgangsregeling voor bestaande installaties.

Subsidie vervangt saldering

Vanaf 2021 wordt de huidige salderingsregeling vervangen. Minister Wiebes wil voortaan subsidie geven op teruggeleverde stroom. Dit betekent dat de opgewekte stroom niet meer volledig wordt verrekend met uw energierekening, zoals dat nu het geval is. Wat betekent dit voor VvE’s?

Gunstiger

Voor de VvE’s die al zonnepanelen hebben (of binnenkort gaan leggen), komt er na 2021 een overgangsregeling. Als u dit jaar zonnepanelen aanschaft, profiteert u nog ruim een jaar van de salderingsregeling én u komt in aanmerking voor de overgangsregeling.

Wat deze overgangsregeling precies gaat inhouden, maakt de minister deze zomer bekend, maar de kans is groot dat deze gunstiger uitpakt dan de nieuwe subsidieregeling.

7 JAAR TERUGVERDIENTIJD

De nieuwe regeling heeft als uitgangspunt dat een installatie gemiddeld binnen zeven jaar wordt terugverdiend. Van verschillende kanten wordt de minister gemaand om eigenaren van zonnepanelen zekerheid te bieden. Consumentenbond-directeur Bart Combée pleit voor een soepele overgangsregeling zodat iedereen de – door de overheid voorgespiegelde – terugverdientijd kan halen. “Ook voor consumenten die overwegen zonnepanelen aan te schaffen is het allerbelangrijkste een langdurige zekerheid op het moment van investeren.”

Wat is salderen?

De stroom die u niet direct verbruikt, gaat naar het energienet. Dit noemen we terugleveren. De terug geleverde elektriciteit wordt door de energieleverancier verrekend in de eindafrekening. Dit heet salderen. Met de huidige salderingsregeling krijgt u voor de teruggeleverde stroom de maximale vergoeding: hetzelfde bedrag dat u betaalt voor uw stroom. Dus als u net zoveel stroom opwekt als u verbruikt, betaalt u niets extra.

 

Terug naar boven