"Terugverdientijd blijft circa 7 jaar", zegt minister

Saldering blijft tot 2023

De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt tot 1 januari 2023 ongewijzigd voortgezet. Dat hebben minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) en staatssecretaris Snel (Financiën) besloten. Het blijft hierdoor financieel aantrekkelijk voor Verenigingen van Eigenaren om te investeren in zonnepanelen.

De salderingsregeling houdt in dat de stroom die u met zonnepanelen opwekt en teruglevert aan het net, wordt afgetrokken van uw eigen energieverbruik (of van het collectieve energieverbruik van de VvE). Eigenaren van zonnepanelen kunnen drie jaar langer salderen dan was voorzien in het Regeerakkoord. Tot 1 januari 2023 verandert er niets voor wie al zonnepanelen heeft.

Afbouw van de saldering

Per 1 januari 2023 wordt de salderingsregeling geleidelijk afgebouwd. Dat wil zeggen dat het voordeel dat huishoudens en bedrijven ontvangen op hun energiebelastingen – in ruil voor het terugleveren aan het net – elk jaar iets minder wordt. Uiteindelijk ontvangt u alleen nog maar een vergoeding van de energieleverancier voor de teruggeleverde zonnestroom. Dat zal in 2031 het geval zijn.

Vanaf 2023 zal ieder huishouden en bedrijf met zonnepanelen automatisch meegaan met de afbouw van salderen, zonder daar iets voor te hoeven doen.

Terugverdientijd

De minister verwacht dat ondanks de afbouw van de salderingsregeling de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen circa 7 jaar blijft.

Terug naar boven