Honderd aanmeldingen in twee maanden tijd

Honderd aanmeldingen in twee maanden tijd

VvE's willen graag verduurzamen, maar weten niet goed waar te beginnen. Zonnepanelen blijken een uitstekende eerste stap.

VvE's willen graag verduurzamen. Zonnepanelen blijken een uitstekende eerste stap.

Grote vraag naar Zonnecoaches

In de afgelopen twee maanden hebben maar liefst honderd VvE’s zich aangemeld voor ondersteuning door de VvE Zonnecoach. “Deze enorme toeloop hadden we zelfs in ons meest positieve scenario niet voorspeld”, zo vertelt projectleider Simon Schoonen van de VvE Zonnecoach.¬†

Meest eenvoudig

“We zien dat duurzaamheid sterk leeft. Dat hadden we ook al van onze partner VvE Belang gehoord. Op alle bijeenkomsten die zij houden, wordt telkens weer de vraag gesteld: hoe maken we ons appartementencomplex duurzaam? Omdat het onderwerp zo ingewikkeld is, hebben we ervoor gekozen om ons te richten op zonnepanelen. Dat is technisch het meest eenvoudig, zichtbaar en het levert direct resultaat op.”

Vanwege de verwachtte drukte startte De VvE Zonnecoach met vier coaches, twee in het noorden en twee voor het zuiden van Nederland. Zij hebben nu hun handen vol aan alle aanvragen. Toch gaat de deur voorlopig niet op slot. Schoonen: “Meer inschrijvingen betekent dat we slimmer en sneller moeten gaan werken.”

Leerpunten

Over leren gesproken, wat valt Schoonen tot nu toe op? “Allereerst het enthousiasme van VvE’s. Maar ook de complexiteit van het onderwerp. Er komt zoveel kijken bij de aanschaf van zonnepanelen. Neem alleen al de techniek: wat past er op het dak, is het dak geschikt, welke zonnepanelen moet je hebben? Maar ook sociaal: hoe krijg je alle eigenaren mee en hoeveel stemmen heb je nodig in een ledenvergadering? En financieel: hoe komt de VvE aan het nodige geld? Hebben ze reserves of gaan ze lenen?”

“Wat me ook opvalt zijn de verschillen tussen de VvE’s: de grootte, de opbouw, het eigen vermogen, de aansluitingen… Ook de wensen lopen sterk uiteen. Veel VvE’s willen graag stroom opwekken voor de algemene voorzieningen. Andere VvE’s kiezen voor individuele aansluitingen, waarbij elk appartement een eigen setje panelen en een omvormer krijgt. Geen VvE is standaard.”

Successen

“We boeken nu onze eerste successen. In Bavel en in Assen worden deze maand de eerste zonnedaken opgeleverd. En bij enkele VvE’s zijn al kosten bespaard voordat er panelen op het dak gingen: bijvoorbeeld met advies over de verlichting. TL-balken vervangen door LED scheelt al snel honderden euro’s per jaar. Ook vermeldenswaard is onze deelname aan een groot postcoderoosproject in Appingedam. Daar wil een lokale energieco√∂peratie 400 zonnepanelen op het dak van een groot appartementencomplex plaatsen. Het zou geweldig zijn als dit project slaagt, want gemiddeld kunnen er zo’n zeventig panelen op het dak van een VvE.”

 

 

 

Projectleider van de VvE Zonnecoach Simon Schoonen

“De behoefte aan ondersteuning blijkt nog groter dan verwacht”

Terug naar boven