Ruim honderd belangstellenden voor duurzaamheid

Ruim honderd belangstellenden voor duurzaamheid

VvE’s Breda en Oosterhout lopen uit

Appartementseigenaren in Breda en Oosterhout zijn nieuwsgierig naar de mogelijkheden om hun VvE’s duurzaam te maken. Ruim honderddertig mensen van 74 VvE’s kwamen dinsdagavond 17 april naar het Stadskantoor in Breda. Daar vertelden VvE POWER Brabant, het Nationaal Energiebespaarfonds en de VvE Zonnecoach hoe de VvE’s zich kunnen voorbereiden op een aardgasloze toekomst.

Stroom opwekken

De presentaties sloten goed op elkaar aan: Eric Verweij, projectleider VvE POWER Brabant, besprak nut en noodzaak om te verduurzamen. VvE POWER Brabant helpt VvE’s energieneutraal te worden. Bij deelnemende VvE’s wordt uitgebreid onderzoek gedaan en een meerjarenplan opgesteld. In Breda en Oosterhout zijn nu veertien complexen in beeld. Het gaat om representatieve VvE’s: er omheen liggen veel soortgelijke appartementencomplexen, die met eenzelfde aanpak verbeterd kunnen worden. Verweij legde uit hoe ook andere VvE’s van de resultaten kunnen profiteren. Ook zij kunnen een plan laten opstellen. Hiervoor is een subsidie beschikbaar die het grootste deel van de kosten dekt.

Aardgas

VvE Belang-directeur Kees Oomen vertelde hoe snel alles in beweging komt, nu de overheid heeft aangegeven dat we allemaal van het aardgas af moeten. Elektriciteit speelt een belangrijke rol in deze overgang. En veel eigenaren willen graag hun eigen stroom opwekken. Simon Schoonen legde uit hoe de VvE Zonnecoach appartementseigenaren belangeloos begeleidt met de besluitvorming. De Zonnecoaches geven technisch, juridisch en economisch advies en helpen met de selectie van een leverancier.

Lening

Uit alle verhalen bleek dat verduurzamen veel geld gaat kosten. Dat hoeft op zich geen belemmering te zijn omdat de investeringen zichzelf (grotendeels) terugverdienen. Een duurzaam appartementencomplex heeft namelijk veel lagere energie- en onderhoudskosten. VvE’s met beperkte financiële reserves kunnen geld lenen bij het Nationaal Energiebespaarfonds. Een energiebespaarlening is te krijgen tegen een rente van 2,6% met een looptijd van 10 jaar, en tegen 3% met een looptijd van 15 jaar.

 

Terug naar boven