10 redenen om het NIET te doen

De meeste VvE's willen graag zonnepanelen op het dak. Toch lukt het lang niet altijd om er samen uit te komen. Tien redenen waarom het niet lukt (en onze oplossingen).

De meeste VvE's willen graag zonnepanelen op het dak. Toch lukt het niet altijd.

10 redenen tegen zonnepanelen

1. We hebben geen geld.

Oplossing:

Als de VvE te weinig eigen vermogen heeft om een installatie aan te schaffen voor de algemene voorzieningen, kan de VvE een energiebespaarlening afsluiten. Hiervoor dient nog een tweede maatregel genomen te worden en moet de VvE groter zijn dan 10 appartementen.

Een andere mogelijkheid is om de eigenaren te vragen om een deel van de kosten te betalen. Deze investering verdient zich dubbel en dwars terug en zou via de servicekosten verrekend kunnen worden.
Verder is het vaak ook mogelijk om zonnepanelen te installeren voor de individuele eigenaren. Dit kost de VvE zelf niets omdat de eigenaren deze installaties zelf betalen.

2. We hebben ruzie binnen de VvE.

Oplossing:

Als u het niet eens kunt worden over dagelijkse zaken zoals het onderhoud en het in stand houden van de VvE, dan is verduurzaming waarschijnlijk een brug te ver. We zien echter ook dat een geslaagd project de mensen juist bij elkaar brengt en dat er (ook letterlijk) nieuwe energie in de VvE komt. Het kan dus toch de moeite waard zijn om zonnepanelen te leggen. Bijvoorbeeld om de stroom voor de collectieve voorzieningen op te wekken.

3. Het dak is te oud.

Oplossing:

Als het dak binnen nu en een paar jaar vernieuwd moet worden, is het verstandig om dit te combineren met extra isolatie en zonnepanelen. Zo slaat u twee vliegen in één klap. Veel VvE’s schuiven het grote onderhoud naar voren om zo langer te profiteren van de salderingsregeling.

4. Morgen worden zonnepanelen goedkoper.

Oplossing:

De prijzen van zonnepanelen dalen langzaam. Maar een groot deel van de kosten zit in het installatiewerk. Afwachten is geen goed idee, want deze kosten zijn de laatste jaren aan het stijgen. Als u nu zonnepanelen neemt, profiteert u ook nog eens extra van de salderingsregeling.

5. De salderingsregeling verdwijnt. Straks leveren de zonnepanelen niets meer op.

Oplossing:

Tot 2023 mag u elke kilowattuur die u uit het elektriciteitsnet haalt verrekenen met de stroom die u opwekt en niet zelf verbruikt. Na 2023 wordt deze regeling stapsgewijs afgeschaft. Na 2031 krijgt u nog altijd de kale stroomprijs voor de teruggeleverde stroom.

Bovendien hoeft u geen stroom te betalen voor elke opgewekte kilowattuur die u direct verbruikt.

Zonnepanelen blijven ook in de nabije toekomst een zeer aantrekkelijke investering. Als u nu zonnepanelen neemt, profiteert u zo lang mogelijk van de bestaande regeling en haalt u een rendement dat vele malen hoger is dan de rente op de bank. Het meeste profiteren de VvE’s die nog dit jaar zonnepanelen op het dak leggen.

6. Ik ben te oud voor zonnepanelen.

Oplossing:

Niemand is te oud voor zonnepanelen. De investering verdient zich altijd terug. U hoeft hier niets voor doen. De gemiddelde levensverwachting van een 80-jarige is volgens het CBS nog altijd tien jaar. In die tijd zijn de zonnepanelen al terugverdiend. Mocht u toch voortijdig overlijden, dan zijn de panelen een mooie nalatenschap voor de VvE, uw buren en uw nabestaanden.

7. Ik geloof niet in klimaatverandering (of dat wij daar iets aan kunnen doen).

Oplossing:

Lees de onafhankelijke klimaatrapporten van de Verenigde Naties en bekijk welke afspraken wereldwijd gemaakt zijn om de CO2-uitstoot terug te dringen.

Natuurlijk kunt u zelf dit wereldwijde probleem niet oplossen, maar het is een fijn gevoel om een steentje bij te dragen. Bovendien is er ook het financiële voordeel dat de zonnepanelen opleveren.

8. Ik wil meteen ook warmtepompen, nieuwe ramen, nieuw dak, etc.

Oplossing:

Natuurlijk is er veel meer mogelijk om uw VvE te verduurzamen. Uit de praktijk blijkt het echter bijzonder lastig om meerdere maatregelen tegelijk te nemen. Begin daarom met één maatregel en kijk daarna wat er nog meer mogelijk is.

9. Samen doen duurt mij te lang.

Oplossing:

U woont in een VvE en dus moet u het samen eens worden. Als dat niet lukt, gebeurt er niets. Geduld!

10. Zonnepanelen vliegen in brand.

Oplossing:

Van de 100.000-en systemen zijn er de afgelopen jaren enkele in brand gevlogen. Dit ging voornamelijk om in-dak-systemen in schuine daken. Daar is van geleerd.

Het installeren van zonnepanelen vraagt om de grootst mogelijke zorgvuldigheid. Daarom is het belangrijk dat u een betrouwbare leverancier uitkiest, die met goede materialen werkt en verstand van zaken heeft.

 

Terug naar boven